D’n Okke

Het carnavalssymbool van Schoenlapperslaand is D’n Okke.

Wie kent de Okke niet?

Okke de Spin oftewel Adrianus van Delft was schoenmaker in ‘De Goudmijn’, een van de vele schoenmakerijen van Waalwijk. Okke had ook een snoepwinkeltje en als hij op blauwe maandag naar de kroeg ging, hing hij op de deur van zijn winkel een bordje met het opschrift: Kinderen, Okke is naar de dropvelden.

Okke was een feestneus die iedereen in Waalwijk kende; een schoenlapper met een klein winkeltje die op zijn tijd van een borreltje hield. Carnavallend Waalwijk hield Okke in ere en maakte er liedjes over. Een van de liedjes wordt nog steeds gespeeld en gezongen tijdens het onthullen van D’n Okke met carnaval.

In het verleden werd de pop die Okke moest symboliseren per toerbeurt door de verenigingen gemaakt. Volgens de traditie werd deze dinsdagnacht om 12 uur van de gevel van het Raadhuis gehaald en verbrand. Op last van de milieuwetgeving mocht deze rituele verbranding niet meer en werd er in 2006 een alternatief gemaakt door Pieter Verboom (zie foto) en werd dit symbool niet verbrand maar ‘begraven’. Sinds 2010 is de traditionele verbranding weer toegestaan en is de pop als symbool ook weer in ere hersteld. Om de jeugd bij deze traditie te betrekken is de verbranding vervroegd naar 22.00 uur.

Orde der Okkerianen

D’n Okke is niet alleen het carnavalssymbool van Schoenlapperslaand, hij is ook de hoogste onderscheiding binnen het Waalwijkse carnaval. D’n Okke wordt uitgereikt aan de persoon, vereniging, organisatie of instelling die zich voor langere periode belangeloos heeft ingezet of nog steeds inzet voor het Waalwijkse carnaval op wat voor manier dan ook, en zich daarmee op een speciale manier onderscheidt. Dragers van deze onderscheiding treden toe tot de Orde der Okkerianen.

Terug naar boven